Légy a dilije

Légy a dilije

Isten hozott a majomházban!

2019. augusztus 29. - Tolve

moebius_metal_hurlant_4_cover.jpg

A fenti Kurt Vonnegut-novella címével üdvözlöm a kedves egybegyűlteket, igen, Téged is ott hátul. Csak gyorsan átállítom az Arial betűtípust - legalább nem Calibri - és kezdődhet a móka. Lesznek időnként elütések, a megboldogulni készülő nyomtatott újságok világában viccesen "nyomdahuba" néven is emlegetett jelenések; természetesen ki nem mondott elvárás, hogy az Olvasó sűrű ostorcsattintások közepette kommentben erre felhívja becstelen figyelmemet, én pedig majd jól összeszégyellem magam. Tudom, mi az a pontosvessző és az ly betűről is hallottam már, az "emberkék", a "nagyot ment" és a "nem láttuk jönni" kifejezésektől a falra mászom - előzetesen legyen elég ennyi. Mellesleg baromi kényelmetlen a falról gépelni.

"Újságírók kérdezik, hogy honnan a név?" (Bëlga - Mit parodizálsz)

Tolve egy település Olaszország Basilicata tartományában, Potenzától keletre, az első lakott hely a Bari felé vezető 96-os főúton. Egyik olyan álnevem, amelyre képes vagyok visszaemlékezni hajnali fél nyolckor is.

Miről lesz itt szó, kedves gyermekek? 

A világ engem érdeklő szeletéről fogok garantáltan rendszertelen időközönként megnyilvánulni, abból a feltehetően legalább részben téves feltételezésből elrugaszkodva, hogy esetleg mást is érdekel, csak ő a körülmények szomorú összjátéka folytán erre az éppen adott jelenségre egymaga nem bukkant volna rá.

Ismételten: miről lesz itt szó?

1.) Régi, ritka, méltatlanul vagy méltán elfeledett és/vagy eleve sosem ismert filmek elsősorban (de nem csak) az olasz-francia kultúrkörből.

Hallom ám a sírást, hogy már így is ilyen meg olyan blogok vannak a témában. Tudom. Magam is fogom ajánlani némelyiket konkrét linkek formájában, gazdáikat nem múló megbecsülésem övezi, egyben lelki torzulásaim felelősei is részben köztük keresendők. 

De miért? Mert olthatatlan rajongásom a 60-as, 70-es, 80-as évek filmművészete felé (sűrű kicsapongásokkal a 90-es évekre) már ilyen méreteket öltött. Szó lesz emellett csak videokazettán forgalmazott és nem beszerezhetetlen, ugyanakkor nem is közismert alkotásokról, régi plakátokról, VHS-borítókról, határ a csillagos ég.

hungaro.jpg

2.) Siránkozások és egyéb szösszenetek a hajdan hazánkban világhírű magyar szinkron tárgykörében.

Elmés megfigyelők elmés megfigyelés tárgyává tehetik, hogy az 1. és a 2. pont gyakran átfedést mutat majd egymással. A siránkozás vérbeli magyar műfaj, terveim szerint egyesével fogok jajveszékelni (a "sivalkodni" szó mára politikai áthallások martalékává vált, így ezt feltétlenül kerülni törekszem, ajánlom mindezt a kommentelők figyelmébe is) mindazon, egykor magyar szinkront kapott filmklasszikusok miatt, amelyek:

- igazoltan zseniális szinkronnal kerültek mozi/VHS-forgalmazásba, sajnos azonban a szinkron ma már nem hozzáférhető;

- nem tudjuk, milyen szinkronnal, de valaha magyar nyelven forgalomba kerültek, ám kortársainknak már esélyük sem volt ezzel a vélhetően pazar magyarítással találkozni;

- több szinkronnal is fellelhetőek, viszont az igazi (első, eredeti, klasszikus, "pannóniás") szinkron minősége csorbát szenvedett az évek latt, konkrétan pl. brummog, mint az anyamedve;

- gazdasági és/vagy jogi okokból új szinkront kaptak az új vetítéshez, a régi már nem bemutatható, az új meg hagy kívánnivalót maga után stb.

A blog elnevezése "A légy a dilije" című olasz vígjátékra utal, mely szintén nem egy sarki közértben beszerezhető darab.

3.) Vélt érdekességek Olaszország földrajza és úgy általánosságban a térképészet köréből

Itt vissza is lehet kanyarodni a "honnan a név" kérdéséhez. Olaszország a kincsek kimeríthetetlen tárháza, déli tartományaihoz különösen erős érdeklődés fűz, a Nyájas Olvasó megismerhet sosem hallott kalábriai, pugliai vagy épp laziói falvakat, kisvárosokat. Részletek folyamatosan, kérem ne váltsanak csatornát!

4.) Vélt érdekességek a német szükségpénzek világából

Itt sokaknak tartogatok újdonságot, úgy érzem. Nagyon veszélyes elkezdeni az I. világháborút követő 7-8 évben kényszerből kiadott német papírpénz-helyettesítőket, mert sosem lesz vége. Kultúrtörténeti mementóként maradtak velünk, helyi legendákat, tájszólásokat, klasszikus vagy bizarr műalkotásokat rejtegetnek magukban a mindössze pár hónapos időtartamra forgalomba hozott, az infláció előrehaladtával egyre nagyobb címletekben kiadott szükségpénzek (notgeldek). Ausztriában és Magyarországon is sokféle jelent meg belőlük 1918-tól, de ezek kevésbé színpompásak.

bielefeld_047a.jpg

5.) Vélt érdekességek az európai képregények köréből

Semmi Marvel, semmi szuperhős. A Kockás, a Pif, a Spirou, a Métal Hurlant világába tétován tett kirándulásokra lehet számítani. Akinek ezek a címek nem sokat mondanak, kérem csemegézzen az előző pontokba sorolható posztok közül vagy keresse meg az X gombot (sz-sz: jobb felső sarok!).

Probléma 1: Nem tetszik a blog stílusa.

Lásd az előző bekezdés utolsó mondatának "vagy" szócskát követő részét, a kommenteléssel ne is rabold idődet, vándor.

Probléma 2: Politizálni, komenyistázni, faszistázni, sorososozni szeretnék a kommentek között.

Ne szeressél ilyet itten, akad erre elég más színtér. Adieu!

Probléma 3: Építő jellegű kritikával szeretném illetni a szerzőt.

Ez nem is probléma. Te vagy az Én emberem!

További problémák folyamatosan, a felmerülő igények szerint. Az összes helyesírási huba megtalálói között kisorsolok egy még nem alkalmazott helyesírási hubát.

KÉPEK JEGYZÉKE:

1. A Métal Hurlant francia SF képregénymagazin 4. számának címlapja, Moebius rajzával.

2. A Hungarovideo egykori, automatákból beszerezhető kazettáinak előlapja.

3. 1923. évi kalendáriumként is használható, Bielefeld városában kibocsátott 1000 márka címletű szükségpénz előlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://legyadilije.blog.hu/api/trackback/id/tr3015030776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása